Merlot , Bordo ve Fransa'nın güneybatısındaki güçlü tarihi bağlara sahip kırmızı şaraplık bir üzüm çeşididir . Birçok şarapta baskın olan çeşittir, Saint-Émilion ve Pomerol , bu çeşitlerin doğduğu alandır. Merlot, artık dünya genelinde şarap bölgelerine yaygın bir şekilde ekilmektedir ve uluslararası düzeyde üretilen şarap miktarları bakımından, yalnızca Bordeaux arkadaşı olan Cabernet Sauvignon ile rekabet etmektedir .
Merlot erken olgunlaşan bir üzüm çeşididir ve hafif soğuk iklimlerde bile tamamen olgunlaşabilir. Bu güvenilir olgunlaşma, Médoc'da ve (çoğunlukla beyaz çeşitleri değiştirerek) Bordo'nun Entre-Deux-Mers bölgelerinde son on yılda varlığının artmasının ardındaki ana etkendir . En önemli dezavantajı, erken gelişen çiçeklerin ilkbaharda donma hasarlarına karşı daha duyarlı olmalarıdır.
Fransa'da Merlot, en çok ekilen kırmızı şarap çeşididir ve kuzey İtalya'da ve güney İsviçre'nin ılık bölgelerinde de oldukça popülerdir . Merlot'ın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki popülaritesi, 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında, özellikle de ülkenin batı kıyısında , Kaliforniya ve Washington'da ekimde önemli bir artışa yol açtı . Ancak Merlot tabanlı şaraplar modanın zirvesiyken, popülerlik o zamandan beri özellikle Cabernet Sauvignon, Zinfandel ve Pinot Noir lehine önemli ölçüde azaldı .
Uzun zamandır uygun fiyatlı bir şarap kaynağı olarak bilinen bir ülke olan Şili, itibarını esas olarak Merlot merkezli küvete dayandırmıştır. Ülke, Merlot'ı hem yüksek üretim şaraplarında hem de bazı kaliteli şaraplarında, özellikle de Apalta ve daha geniş Colchagua Vadisi'nde kullandı .
Merlot'un bir şaraba verdiği kesin tatlar kolay bir şekilde gruplandırılmaz. Erik ve siyah kiraz, en sık kullanılan meyve bazlı tanımlayıcılar arasındadır, ancak genellikle belirli bir tada göre değil, belirli bir dokuya sahip şarapları üretmek için kullanılır.
Pürüzsüz, yuvarlak ve "kolay içilebilir" Merlot şaraplarının ortak tanımlarıdır. Bunun ana nedeni Merlot üzümlerinin tencerelerine ve tanenlerin bulunduğu derilerin kalınlığına göre nispeten büyük olmasıdır . Bu nedenle çeşitlilik, daha fazla tanik çeşitten yapılan şarapları yumuşatmak için kullanılır. Bunlar arasında Şef, Merlot'un Médoc ve dünyadaki şarap bölgelerindeki ana karışım ortağı olan Cabernet Sauvignon'dur ( bu karışım hakkında daha fazla bilgi için bkz. Cabernet - Merlot ). Gibi diğer güneybatısında Fransız çeşitler Tannat(içinde Cotes de Gascogne ) ve Malbec (içinde Cahors ) ve daha az yaygın Petit Verdot Merlot'un yumuşak varlığından faydalanın.
Merlot genellikle güvenilir bir harmanlama çeşididir. Genellikle bu kapasitede büyük etki yapmak için kullanılır ve dünyadaki en ünlü şaraplardan bazılarından (Cabernet Sauvignon'la birlikte) sorumludur. Ancak, çoğunlukla Yeni Dünya'da, tüm kalite kademelerinde çeşitli şaraplar yapmak için yaygın olarak kullanılır. En ünlü çeşitli Merlot şarabı kuşkusuz Bordo'nun Pomerol bölgesinden Petrus'tur - eskiden koltuğuna bağlı olarak birkaç bin dolar alabilen oldukça tahsil edilebilir bir şarap.
Merlot genetiği üzerine yapılan araştırmalar , bunun Bordo harmanlama ortakları olan Cabernet Franc ve Cabernet Sauvignon ile yakından ilgili olduğunu gösteriyor . Geniş bir Bordeaux ailesinin tarihi bir üyesi olan Carmenère de yakın bir akrabadır ve Şili bağlarında uzun yıllardır Merlot olarak yanılmıştı. Burada bahsetmeye değer, İtalyan tarım uzmanı Remigio Bordini tarafından keşfedilen bir Merlot ve başka bir çeşidin (muhtemelen Cabernets'ten biri, dolayısıyla adı) geçişi olduğu bildirilen "Caberlot". Bu neredeyse efsanevi üzüm çeşidi, yalnızca Il Carniscale'nin çeşit çeşit etiketli Il Caberlot şarabının yapımında kullanıldığı Toskana'daki küçük bir bağda var
Yorumlar
Yorum Gönder