Nebbiolo

Nebbiolo , kuzeybatı İtalya'daki Piedmont'un en kaliteli kırmızı şaraplarının ardındaki üzüm çeşididir Bunlardan en önemlileri Barolo ve Barbaresco'dur .
 Nebbiolo şarapları, genellikle "katran ve gül" olarak tanımlanan, güçlü tanenleri, yüksek asidite ve ayırt edici kokuları sayesinde fark edilir. Sadece zamanla görülebilen daha az belirgin bir özellik, renk kaybetme eğilimleridir. Sadece birkaç yıl boyunca, çoğu Nebbiolo şarabı derin, menekşe kaplı yakuttan güzel bir tuğla portakalına doğru solmaya başlar.
Nebbiolo, köklü Piedmonte şarap üzümleridir - beş bölgedeki DOCG'lerin ve çok sayıda DOC'nin baskın çeşididir  Adı bile, vadiler ve üzüm bağları, nebbia örtüsünün  (sis) altına gizlenmiş olarak serin sonbahar sabahlarında bölgenin özelliklerini sürekli hatırlatıyor.
Piedmont'un diğer önemli çeşitlerinden ( Barbera ve özellikle Dolcetto ) daha sisli ve soğuk hava koşullarında hasat edilen bu geç olgunlaşma çeşidi için en uygun isimdir.

Güçlü, yoğun Barolo en ünlü ve prestijli Nebbiolo bazlı şarabın şarabıdır, ancak 20. yüzyılın sonlarında öne çıkan Barbaresco'dan kuzeydoğuya doğru biraz daha zarif ve parfümlü şaraplarla daha fazla rekabet etmeye başladı.
Barolo ve Barbaresco sınırlarının hemen dışındaki şaraplar, bu iki ünlü bölge  içindeki genç asmalar veya daha az tercih edilen parsellerden gelen şaraplar gibi Langhe Nebbiolo olarak sınıflandırılabilir Yüksek kaliteli kırmızı şaraplar  Roero , sadece Barolo gelen Tanaro Nehri, Barolo ve Barbaresco daha da hesaplı alternatiflerdir. Burada, Nebbiolo'nun tanenleri, beyaz Arneis'in yerel bir takma adı olan Barolo Bianco'nun blendleri ile  sık sık yumuşatıldı , ancak bugünlerde yasal olmasına rağmen, uygulama nadiren uygulanır. Tarihsel olarak burada birçok bağ, her iki türün bir karışımını uyguluyordu. Nebbiolo d'Alba, değer için üçüncü bir seçenektir; Bölge, Roero bölgesinin çoğunu kaplar, ancak Alba'nın güneyindeki Tanaro'nun karşısındaki Diana d'Alba'ya kadar uzanır.
Piedmont'un bu bölgelerindeki en prestijli şarapların çoğunluğu tamamen Nebbiolo'dan üretilirken, bazı karışımlar çeşitli fiyat seviyelerinde bulunur, ancak çoğunlukla IGT Piemonte olarak sınıflandırılır. Muhtemel ortaklar arasında Barbera'ya benzeyen La Spinetta'nın Pin Monferrato Rosso'su ve Bordeaux çeşitleri sayılabilir .
Roero'nun altmış mil (100km) kuzeydoğusundaki Nebbiolo, Ghemme ve Gattinara şaraplarının en baskın çeşididir ve Lombardiya ile bölgesel sınır boyunca yakınlardaki köylerden oluşan bir kümedir. Çeşitlilik, bu sınırın ötesine ve Valtellina'nın çarpıcı Alp manzarasına bile yayıldı Burada Chiavennasca adıyla anılır ve hem sek kırmızı şaraplar (Piedmont'takilerden daha hafif fakat aynı zamanda çekici şekilde parfümlü) hem de güçlü Amarone benzeri Sforzato di Valtellina üretilir .
Terroir e  duyarlılık Nebbiolo'nun koz kartlarından biridir, fakat aynı zamanda çöküşüdür. Riesling ve Pinot Noir dünyadaki birçok şarap bölgesinde saygın hacimlerde yetiştirilirken, hiç biri bir Nebbiolo değildir. İyi drenaj ve uzun, güneşli  bir büyüme mevsimi gerektiren, ve nerede büyüdüğü konusunda özelliklerini barındıran . Piedmont'ta, ilk çiçek açan ve olgunlaşan son çeşitlerden biri olup, ilkbahar ve sonbaharda kötü hava koşullarına karşı oldukça hassastır.
Neyse ki, olgunlaştığı sisli koşullar göz önüne alındığında, çoğu Nebbiolo suşu çürümeye ve küflenmeye karşı iyi bir direnç göstermektedir. Ne yazık ki, asma, 1860'larda Amerika'dan  geldiğinde kök yok edici phylloxera akarı için çok az direnç gösterdi. Piedmonte üzüm bağlarının dikilmesine gelince, daha yüksek verimli Barbera, bölgenin tercih edilen çeşidi haline geldi.
Bağda yaşanan karışıklığa rağmen, Nebbiolo'nun dayanılmaz cazibesi, hemen hemen her "Yeni Dünya" şarap ulusunun her birinde bir niş çeşidi haline gelmesine neden oldu. Şimdi Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Şili, Arjantin, Brezilya, Uruguay, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da sadece birkaç şarap imalathanesi tarafından küçük miktarlarda yetiştiriliyor.

Yorumlar