Fransa'nın uzak kuzey-doğu köşesindeki Alsace, güçlü Fransız-Alman etkileri ile diğer Fransız şarap bölgelerinden sıyrılıyor. Bunlar, son yüzyıllarda Alman ve Fransız egemenliği arasında gidip gelen bölgenin sonuçlarıdır - ve sadece Alsace mimarisinde ve kültüründe değil aynı zamanda şaraplarda da belirgindir.
Alsace şarapları üç ana başlik altında üretilir : Beyaz şaraplar için Alsace ve Alsace Grand Cru (ve tatlı ve sek) ve köpüklü şarapları için Cremant de Alsace gecerlidir . Bu bölgede üretilen şarapların hemen hepsi bu üç tanımdan birine uyar. Alsace Grand Cru şarapları, bölge boyunca dağıtılan 51 gözde bağdan birinden üretilir.
Alsace, önemli miktarlarda Riesling ve Gewurtztraminer yetiştiren tek Fransız şarap bölgesidir . Bu üzüm çeşitlerinin her ikisi de Alman şaraplarıyla daha sık ilişkilidir ve Alsace tarihinin bir hatırlatıcısı olarak akilda kalir . Tipik olarak diğer Fransız bölgelerinde bir harmanlama bileşeni olarak marjinalize edilmiş olan bir çeşit olan Pinot Gris, bölgenin asil çeşitlerinden bir tanesidir. 1993 yılına kadar (Macar şarabı kalitenin gereğidir) "Tokaji" AB düzenlemelerinin referansı tamamen iptal ettiği 2007 yılına kadar Tokaji-Pinot Gris olarak biliniyordu.
Alsace Grand Cru şaraplarına yalnızca bir istisna dışında - bu üç çeşit Muscattan yapilabilnektedir. üç cesittir. : Muscat Blanc Petits Grains, Muscat Rose Petits Grains ve Muscat Ottonel. Sylvaner, istisnayı sağlayan bir başka geleneksel Alsace üzüm çeşididir; bu çeşitlilikten üretilen şarap, yalnızca belirli bir bağda yetiştirildiğinde Grand Cru statüsüne hak kazanır;
Chasselas , Pinot Blanc ve Auxerrois de yetişmektedir, ancak bu üçü tek çeşit şaraplarda değil harmanlarda kullanılmaya meyillidir .Kafa karıştırıcı bir şekilde, Pinot Blanc olarak etiketlenen bir Alsace şarabı, ayrıca kabukları olmayan fermente edilmiş Auxerrois, Pinot Gris ve Pinot Noir içeren çok çeşitli bir karışım olabilir.
Beyaz çeşitli şaraplar, yukarıda belirtilen çeşitlerden, üretimin yüzde 90'ını oluşturuyor. Şarap stillerindeki temel varyasyonlar , kemik kurumasından tatlı tatlıya kadar tüm tatlılık spektrumunu kapsayan artık şeker seviyeleri ile işaretlenmiştir . 1983 yılında, tatlı Alsace şaraplarını tanımlamak ve sınıflandırmak için Vendanges Tardives ve Selection de Grains Nobles resmi terimleri getirildi. Bir süre bölgeye özgü kaldılar, ancak şu anda Juranconve Côteaux du Layon gibi diğer Fransız itirazlarında kullanılıyorlar.
Beyaz şaraplarda sayıca önemli ölçüde fazla olmasına rağmen, burada ayrıca Pinot Noir'den de kırmızı şaraplar üretilir . Alsace Pinot Noirs tipik olarak daha hafif gövdelidir ve çeşitliliğin anavatanı Burgundy'de (güneybatı) 225km (140 mil) üretilenlerden daha rustikdir. Bununla birlikte, iklim değişikliği ve daha sıcak yazlar, bölgenin şarap imalatçılarına gözle görülür derecede daha güçlü Pinot Noir stilleri üretme konusunda öncülük ediyor.
Alsace bölgesi, Vosges dağları ile Ren nehri ile işaretlenmiş olan Almanya sınırındaki Fransız sınırı arasında yer almaktadır . Uzun, ince bir bölge, kuzeyden güneye 185 kilometre (115 mil) ve doğudan batıya sadece 40km (25 mil) ölçmektedir. Buradaki kilit bağcılık alanları, Vosges'in aşağı yamaçlarında, doğu ve güney doğu yönlerinde yamaçlarda bulunur.
Vosges, bölgenin terruar tanımlarken hayati bir rol oynamaktadır ; sadece hüküm süren ılık rüzgarlardan korunmakla kalmaz, aynı zamanda karasal iklimin düşük yağışına katkıda bulunan bir alan üzerinde yağmur gölgesi oluştururlar . Zirvelerin kabaca 1400 metreye (4600ft) ulaştığı Alsace'nin güney yarısında en yoğundurlar. Dağları oluşturan buzul etkinliği, bölgenin topografyası ve topraklarını da önemli ölçüde etkiledi. Bunlar eteklerindeki kumtaşı, granit ve volkanik kaya türlerinden, aşağıdaki alüvyal ovalarda kil bakımından zengin kalker ve marn taşlarına kadar çeşitlilik göstermektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder