Gamay

Gamay (aslında  Gamay Noir à Jus Blanc), Beaujolais'in hafif, meyve aromaları baskın kırmızı şaraplarını üretmek için kullanılan en meşhur  üzüm çeşididir . Çeşitlilik taze, kırmızı meyveli  aromalar sunarken, tipik olarak hafif ve basit şaraplar veren lezzet konsantrasyonu ve gövde  ağırlığı bakımından çok azdır. Bununla birlikte, bazı iyi yapılmış örnekler derin ve karmaşık olabilir.
Fransa'da Gamay'ın anavatanı Beaujolais. Oraya 14. yüzyılda (muhtemelen Almanya'dan gelmiş) ulaşmış ve başlangıçta hevessiz bir karşılama almıştır. İktidardaki Bordo duşesleri, alışılmadık tadı ve dokusuna güvenmeyen çeşitliliği yasaklamaya bile çalıştı. Gamay, Lyon'un hemen kuzeyindeki tepelerdeki granit tabanlı topraklara taşındı.
Gamay Üzümleri
Karakteristik olarak, kırmızı kiraz ve çileklerin lezzetlerini gösterir ve - karbonik maserasyon yöntemi kullanılarak üretildiğinde -  karamelize şeker ve muz. Bu teknik en çok, üzümün en meşhur bölgesi  olan:  Beaujolais Nouveau .eylül aylarında hasattan hemen sonra Kasım ayının üçüncü Perşembe günü tüketicilere sunulan bir şarap. Bu hafif, yarı saydam şaraplar geleneksel olarak bağ işçileri için üretildi, ancak 1970'lerde ve 1980'lerde,  pazarlamacılarının hayal gücünü yakaladı ve artık market raflarında ve restaurantlarda satılmaya başlandı . Ne yazık ki, birçok yorumcu Beaujolais Nouveau'nun bölgenin itibarını yükseltmek yerine daha fazla zedelemeye hizmet ettiğini düşündüğünü açıkladı.
Neyse ki, Gamay şu anda Beaujolais'in diğer şarapları, yani Beaujolais adını taşıyan 10 köyden veya oluşumdan bir miktar geri dönüş yaşıyor. Bunlardan en ünlü Moulin-à-Vent , Fleurie ve Morgon Chiroubles, Juliénas ve Brouilly tüm yanı mükemmel örneklerini yapmasına rağmen. Bunlar genellikle geleneksel olarak üretilir ve çoğu zaman meşe fıçılarda yaşlanır; en fazla 10 yıla kadar yaşayabilir.
Beaujolais'in hemen kuzeyinde bulunan Gamay, Maconnais'te de yaygın olarak yetiştirilmektedir ve çoğu Macon Rouge, üzümlere dayanmaktadır. Loire Valley, de Gamay roze şaraplar yapmak için kullanılır Anjou ve Saumur bölgesi hariç , aynı zamanda birlikte harmanlarda kullanıldığı Pinot Noir . Touraine Gamay, keskin mono varietal kırmızı şaraplar için ana üzümdür  , bununla birlikte, Yukarı Loire’de Cheverny , Coteaux de Vendômois ve Coteaux du Giennois gibi üst kategorilerde yapılır veya IGP Val de Loire olarak sınıflandırılır .
Fransa dışında, Gamay bir hayli önemsenir ve İsviçre'de sık sık Pinot Noir ile karıştırılır. Kanada, İtalya, Yeni Zelanda'dan birkaç örneği var ve üzüm Hırvatistan , Kosova ve Sırbistan'ın bağ sal manzaraları için önemlidir .
2000'li yılların başına kadar California'da yetişen Gamay , bazı karışıklık ve tartışmalara konu oldu. Daha önce Gamay olarak etiketlenen şarap Valdeguie (unurulmayan bir Fransız çeşidi) olarak tanımlanırken, Gamay Beaujolais olarak etiketlenen şarap, Pinot Noir'in bir klonu olarak bulundu. Bazı gerçek Gamay Noir à Jus Blanc, lar daha yüksek rakımlarda daha serin bölgelerden örneklemek gerekirse Kaliforniya' en iyi örnek olabilir.

Yorumlar