Fransa'nın güneybatısında bulunan Bordeaux , dünyanın en ünlü, prestijli ve üretken şarap bölgelerinden biridir . Üç önemli etkisi çeşitlilik, kalite ve miktardır.
Bordeaux şaraplarının büyük çoğunluğu (üretim hacminin yaklaşık yüzde 90'ı)
ünvanını belirleyen sek orta ve tam gövdeli kırmızı Bordeaux Karışımlarıdır . Bunların en iyisi (ve en pahalısı), Haut-Médoc'un büyük châteaux'larından ve Bölgenin sağ yakasında bulunan Saint-Émilion ve Pomerol'dan geliyor . Efsanevi kırmızılar, hem sek stiller (özellikle Pessac-Léognan'dan ) hem de Sauternes'in tatlı, botryize edilmiş nektarları olan yüksek kaliteli beyaz şaraplarla tamamlanır .
ünvanını belirleyen sek orta ve tam gövdeli kırmızı Bordeaux Karışımlarıdır . Bunların en iyisi (ve en pahalısı), Haut-Médoc'un büyük châteaux'larından ve Bölgenin sağ yakasında bulunan Saint-Émilion ve Pomerol'dan geliyor . Efsanevi kırmızılar, hem sek stiller (özellikle Pessac-Léognan'dan ) hem de Sauternes'in tatlı, botryize edilmiş nektarları olan yüksek kaliteli beyaz şaraplarla tamamlanır .
Bordo belirli alanlarda üretilen şaraplar için kabul edilirken, şaraplarının birçoğu diğer daha az iddialı üretim bölgelerinin altına düşmektedir. Bunlar arasında AOC Bordeaux, Bordeaux Supérieur ve köpüklü bölgelere özgü Crémant de Bordeaux bulunur. Bordeaux Rouge bölgesi, tüm üretimin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.
Resmi Bordo bağcılık bölgesi, Atlantik kıyılarınının içinden 80 mil (130km) kadar uzanıyor. Her bağ bozumu için çok miktarda şarap üreten 10.000'den fazla üreticiye ev sahipliği yapıyor. Resmi rakamlara göre 2016 yılında toplam üretim 577.2 milyon litre idi.
Bu durum , ucuz günlük şaraplardan dünyanın en pahalı ve prestijli etiketlerinden bazılarına kadar uzanır. Bölgenin genel Bordo itirazına göre üretilen kuru kırmızı şarap şişeleri sadece bir kaç dolar için satın alınabilir. Üst châteaux'lardan olanlar düzenli olarak birkaç bin dolar karşılığında alınıp satılıyor. Açık artırma rakamları ve perakende fiyatları , 19. Yüzyılın ortalarından bu yana büyük ölçüde değişmeyen Bordo’nun belirgin ve tarihsel olarak önemli sınıflandırma sistemine her zaman uymuyor .
Bordeaux'nun iklimi Atlantik Okyanusu'na yakınlığı ve çeşitli nehirlerin (Dordogne, Garonne ve içerdikleri Gironde Haliçi) mevcudiyeti tarafından yönetilmektedir. Bölge, adını (kabaca "suların yanında" olarak çevirir) adını, lojistik ve idari merkezi olarak hizmet veren Bordeaux liman kentinden alır. Güneyde büyük bir çam ormanı (La Foret des Landes), Bordo'yu Atlantik Okyanusu'ndan gelen kuvvetli, tuzlu rüzgarlardan koruyor, yine de kış havasının sıkışma ve Bordelais bağlarına donma riski vardır.
Enlem (45 ° K) tam olarak Kuzey kutbu ve Ekvator'un arasındadır. Yazın gündüz sıcaklıkları 25 derece civarındadır ve kış sıcaklıkları sadece ara sıra sıfırın altında inebilmektedir nadiren (30C) üzerinde yükselen sıcaklık . Médoc yarımadası, deniz etkisini özellikle güçlü bir şekilde hissediyor; Yerel şarap üreticileri en sıcak yaz günlerinde bile en üst düzeye çıkan yumuşak meltemlerden ve hafif bulutlardan faydalanırlar.
Bölgenin uzun, nispeten ılık yazları, geç olgunlaşan üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesi için idealdir. Bu, ilkbahar ve sonbaharda serin ve yağışlı havaların burada bir endişe yaratmadığını söylemek doğru olmaz . Çoğu Bordo kırmızısının Merlot ve Cabernet Sauvignon karışımından elde edilmesinin temel nedeni, bu iki çeşit tomurcuk, çiçeklenme ve farklı zamanlarda çiçeklenmesi ve olgunlaşmasıdır, bu da çiçeklenme veya hasatta kötü hava koşullarından kaynaklanan riski azaltır. Sonbaharın yağışlı olduğu yıllarda, Cabernet Sauvignon hasadı çürümeye ve dilüsyona maruz kalır, ancak erken olgunlaşan Merlot burda bir destek sağlar. Bahar yağışlı olduğunda, Merlot çiçeklenir ve Cabernet Sauvignon'un iyi bir hasat sağlama sorumluluğunu üstlenir.
Merlot, Bordo üzüm bağlarında en fazla ekilen kırmızı şaraplık üzüm olup, tüm üzümlerin yaklaşık yüzde 65'ini oluşturuyor, ardından yüzde 23'te Cabernet Sauvignon ve yüzde 10'da Cabernet Franc geliyor . Petit Verdot , Malbec ve Carmenère'a da izin verilir, ancak kırmızı üzüm toplamının yalnızca yüzde ikisini oluşturur. Bu üç üzüm çeşidi, 19. yüzyıldan beri popüleritesini kaybenden üzümlerdir malbec'den tamamen kaybetsede 19. yüzyıldan bu yana, güvenilir bir şekilde olgunlaşamadıkları için, Malbec'in Saint-Émilion'da bir renk arttırıcı olarak tek basamaklı yüzdelerde devam eden bir rolü vardır. İklim değişikliği ve başka yerlerde elde edilen başarı, bir veya daha fazlası için kısmi bir dönüşe yol açabilir.
Bordo'nun beyaz şarapları genellikle Semillon'un (dikimlerin yüzde 49'u) Sauvignon Blanc'ın(yüzde 43) ve daha az sıklıkla Muscadelle'nin (yüzde 6) harmanlarıdır . İzin verilen diğer beyaz çeşitlerden bir miktar Sauvignon Gris de yetiştiriliyor. Sauvignon Blanc, son yıllarda Yeni Zelanda ve diğer bölgelerden gelen çeşitli şarapların başarısı göz önüne alındığında, bazı artışlar gördü.
Yorumlar
Yorum Gönder