Chardonnay

Chardonnay dünyanın en ünlü beyaz şarap üzüm ve aynı zamanda en yaygın ekili üzümlerinden biridir.Çeşitliliğin en çok dile getirilen ifadeleri Burgonya ve Kaliforniya’dan olsa da , İtalya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yüksek kaliteli örnekler verilmiştir.
Chardonnay'ın lezzetlerini tanımlamak kolay değildir. Birçok Chardonnay şarabı yüksek aromatik karmaşıklığa sahip olsa da, bu genellikle çeşitliliğin kendine özgü niteliklerinden ziyade şarap yapım tekniklerinden (özellikle meşe kullanımı) kaynaklanmaktadır. Malolaktik fermantasyon kendine özgü tereyağlı aromalar verir. Meşe fıçılarda fermantasyon ve / veya olgunlaşma, vanilya, duman ve karanfil ve tarçın gibi tatlı baharatların notalarını içerir. Genişletilmiş tortulu fıçılarda  bisküvimsi, hamur tatlar verir iken . Bu çeşit üzüm çok  seviyedeki şarap yapımcısı katılımı nedeniyle, Chardonnay "şarap imalatçısı şarabı" olarak bilinir hale geldi.

Çeşitliliğin kendisi (genellikle göreceli olarak lezzet açısından nötr olduğu söylenmesine rağmen), Chardonnay şaraplarında bulunan meyveli lezzetlerin çoğundan sorumludur. Bunlar tropikal (muz, kavun, ananas ve guava) ve taş meyve tohumlarına (şeftali, nektarin ve kayısı), turunçgillere ve elmaya kadar uzanır.
İklim, bir Chardonnay'ın hangi meyve lezzetlerinin alacağını dikta etmede önemli bir rol oynar. Genel olarak konuşursak, Kaliforniya, Şili ve Avustralya’nın çoğu gibi ılık bölgeler daha fazla tropikal stil verme eğilimindedir. Güney Burgonya veya Kuzey Yeni Zelanda gibi ılıman bölgeler taş meyve notları ile işaretlenmiş şaraplar yaratır. En havalı Chardonnay üzüm bağları (Chablis, Champagne ve Almanya'da olanlar) yeşil elma aromalarına dayanır.
Tebeşir, ıslak taşlar ve ezilmiş deniz kabukları gibi mineral tanımlayıcılar da Chardonnay tatma notlarına girerler. Bunlar, toprak ve şarap tadımı arasındaki ilişki geniş ölçüde abartılmış olmasına rağmen, bazen bağdaki topraklara atfedilir. En ünlü mineral Chardonnay şarap aittir Chablis Chardonnay bir ölçüde unoaked tarzı odaklanmak, çok az şarap bölgelerinden biri.
Halen kuru şarapları ile ünlü olmasına rağmen, Chardonnay etkileyici bir çeşitlilikte şarap stilleri üretmek için kullanılır. Çeşitlilik, genellikle Pinot Noir ile eşlendiğinde , tüm dünyadaki (en ünlü şampanya ) köpüklü şaraplarda kullanılır Ayrıca tatlı botrytized ve geç hasat şaraplarda bulunabilir; Kanada bile tatlı Chardonnay buz şarapları üretiyor .
Chardonnay, şarap üreticileri arasında özellikle popülerdir, çünkü yalnızca güvenilir tüketicilerin güvenilir pazarına sahiptir. Çeşitlilik nispeten yüksek verim üretir, geniş bir iklimlerde spektrumda büyür ve nispeten kolay bir şekilde kabul edilebilir kalitede şaraba dönüştürülebilir. Zayıf bağlarda, eksiklikler meşe aromaları ile kaplanabilir ve bu da kötü bir hasatın finansal etkisini azaltır.
Bağda, Chardonnay birkaç bağcılık sorununa neden olur, ancak hiçbiri asırlık teknikler veya teknolojiden biraz yardımla çözülemez. (Durum böyle olmasaydı, çeşitlilik kesinlikle olduğu kadar başarılı olmazdı.) Çok sıcak iklimlerde, Chardonnay üzümleri doğal asitlerinikaybetme eğilimindedir., düz, şişmiş şaraplarla sonuçlanır. Bu, basit bir asit ilavesiyle ya da erken hasat edilerek ve meşe ve malolaktik fermantasyon kullanarak tat eksikliğini telafi ederek kısmen düzeltilebilir. Soğutucu iklimlerdeki vigneronlar, üzüm asmaları ve mevsimin başında çiçek açtıkları için onları bahar donlarına karşı hassas kılan çeşitlilikte oldukça farklı bir problemi var. Burgonya'daki (özellikle Chablis'teki) Vigneronlar bunu geleneksel olarak asma sıraları arasındaki mangallarla hafifletmiştir. Bunlar sadece sıcaklık için değil aynı zamanda donmayı önleyen hava akımları da yaratırlar.
Eş anlamlıları şunlardır: Morillon, Pinot Chardonnay, Fine White Burgundy.

Yorumlar