Pinot Griggio



Pinot Gris , Pinot Noir, Pinot Blanc ve arkadaşları ile genetik parmak izi paylaşan Pinot ailesinin beyaz bir üzüm çeşididir. Pinot Grigio terimi, özellikle kuzey İtalya'da büyük miktarlarda üretilen daha hafif şaraplarla güçlü bir şekilde ilişkilendirilmiştir.
Ferahlatıcı Pinot Grigio tarzı, çeşitli ülkelerde, son zamanlarda ABD de ("Greej" olarak adlandırılan) ve Avusturalya’da büyük başarı elde etti . Stilin en yaygın tanımlayıcıları "hafif", "net" ve "SEK" dir. Bu özellikler limon, yeşil elma ve çiçekleri gösteren aroma notaları ile tamamlanmaktadır.

Bu "günlük" Grigio stili, üzümleri mümkün olduğu kadar taze asidite tutma çabasıyla nispeten erken hasat ederek elde edilir; Çeşitlilik doğal olarak asitliliği oldukça düşüktür . Tazeliği ve "zing" i korumak için fermantasyon ve depolama tipik olarak paslanmaz çelik tanklarda gerçekleşir. Fıçılar  kullanılırsa, bu damak ağırlığı ve tatlı, basit vanilya tarzından önemli ölçüde uzaklaşan tatlı vanilya benzeri aromalar eklenebilir ve şarap karakterinden uzaklaşanilir.Bu tür Pinot Grigio şarabı hemen hemen her zaman bir veya iki yıl içerisinde tüketime yöneliktir, bu nedenle uzun zamanlar  mahzende bekletilmez ve tavsiye edilmez.
Kuzeydoğu İtalya ( Veneto, Guiluia ve Trentino alto Adige ) Pinot Grigio üretiminin dünya merkez üssü olmaya devam ediyor; Bölge, her yıl, özellikle İngiltere ve ABD’ye çok miktarda şarap ihraç etmektedir. Ancak, bu bölgeden Pinot Gris şişeleme ile karşılaştırılabilir bir ağırlık ve dokuya sahip bu bölgeden çok sayıda kaliteli şarap örneği bulunduğuna dikkat edilmelidir. Alsace Grand Cru örneklerinin olası istisnası . İtalya'nın bazı bölgelerinde, çeşitlilik, ülkenin en ciddi köpüklü tarzı Franciacorta ve en popüler Prosecco'sunda olmamasına rağmen, köpüklü şaraplar yapmak için kullanılır.
Bu nedenle, eğer başka bilgi mevcut değilse, fiyat alıcılar tarafından dikkate alınmalıdır. Yeni Dünya'daki bazı şaraphaneler hem Pinot Grigio hem de Pinot Gris şarapları üretmeyi seçti. Bunlar genellikle sırasıyla aperatifler ve yiyecek şarapları olarak pazarlanmaktadır.

Yorumlar