Pinot Noir , tüm dünyada şarap bölgelerinde benimsenen (ve yoğun olarak çalışılan)Burgonya'nın baskın kırmızı şarap üzümleridir . Çeşitin etkileyici cazibesi, batı Almanya'dan (Spätburgunder gibi) ve kuzey İtalya'dan Şili, Güney Afrika, Avustralya ve belki de en önemlisi Kaliforniya , Oregon ve Yeni Zelanda'ya kadar her türlü üzüm bağına taşıdı .Pinot Noir şarabının özü, orman zemininin en karmaşık örneklerinde yer alan, çilek ve vişne aromasıdır (hafif şaraplarda taze kırmızı kirazlar ve daha ağır örneklerdeki siyah kirazlar). Özellikle daha sıcak mahsullerden elde edilen Pinot Noirs, bazen Syrah'ın lezzet spektrumuna yaklaşan deri ve menekşeler de gösteriyor .Pinot üzüm çeşitlerinin patriğidir - kısaca "Pinot" un genel kullanımda genellikle Pinot Noir olarak anlaşıldığı noktaya kadar. Pinot ismiyle ilgili iki teori var: Birincisi bunun ortaya çıkmasıdır çünkü demetleri çam kozalağına benzerdir ( Fransızcada pinot ). Ayrıca Fransa'da Pinos veya Pignols gibi bir yer adından kesimlerin alındığı bir yer adından gelebileceği varsayılmıştır. Örneğin Auvergne'deki Pignoller orta çağlardan beri Pinot yetiştiriciliği yapmıştır.DNA profillerinin ortaya çıkmasına kadar Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris , Pinot Meunier, Pinot Précoce ( Frühburgunder ) ve arkadaşlarının, farklı üzüm çeşitlerinin "Pinot Ailesi" nin üyeleri olduğuna inanılıyordu . Ancak şimdi aynı genetik parmak izini paylaştığı gösterilmiştir; Bu nedenle, düzgün bir şekilde ortak çeşitlilikteki mutasyonlar veya klonlar olarak düşünülmelidirler. Bağda kanıtlar görülebilir; sık sık Pinot asmaları farklı renklerde meyvelerin demetlerini veya hatta çizgili meyveleri taşır. Dahası, Fransız devlet kurumu ENTRAV-INRA tarafından Pinot Noir adı altında sınıflandırılmış 40'ın üzerinde klon var.Pinot'un klonal çeşitliliği ve mutasyon gösterme eğilimi yaşına bağlıdır - 2000 yıldan beri var olduğuna inanılmaktadır. Pinot, günümüzde bilinen çok sayıda üzüm çeşidinin de atasıdır. Saygıdeğer, ancak büyük ölçüde unutulmuş Gouais Blanc ile birlikte Gamay Noir , Aligoté ve Pinot Noir'in beyaz şarap meslektaşı Chardonnay gibi üzüm çeşitlerinin bir ebeveynidir .Pinot Noir şaraplarının üretimi, çoğu çeşitliliğin "gerçek" ifadesini bulma ve açıklama etrafında odaklanan diğer üzümlerden daha fazla tartışma ve tartışmalara neden olur. Santenay'den örnekler, Orta Otago'da dünyanın diğer tarafında yapılanlardan inkar edilemez bir şekilde farklıdır ve yine de hepsi kesin ve tartışmasız Pinot Noir'dir. Pinot Noir'in performans göstermesi çok büyük bir özen ve beceri gerektirir ve sonuçlar, sulu, asitli şeker sularından çılgınca, dünyadaki en zengin, en yoğun parfümlü şaraplara kadar çeşitlilik gösterir. Bu zorlu mükemmellik, tüm dünyadaki şarap severlerin saplantılı çeşitliliğini kazandı.Burgonya'da (Pinot'un anavatanı), geleneksel vigneron, üzüm çeşidinin niteliklerinden ziyade toprak ve iklime odaklanmaktadır Terruar çok ince farklılıklar bile orada yapılan Pinot Noir şaraplarına yansıyor. Volnay ve Pommard şarapları arasında, örneğin köyler sadece bir mil ile ayrılsa bile , net ve tutarlı farklılıklar var .Terörizmin etkileri Burgonya ile sınırlı değil; Her bölgenin kendine özgü terruarları vardır ve bunlar özellikle Pinot Noir gibi teröre duyarlı çeşitler söz konusu olduğunda şaraplarına yansır. Yeni Dünya'daki birçok şarap üreticisi Bordo tarzını taklit etmeye çalışsa da , Oregon, Washington, Kaliforniya ve Yeni Zelanda'daki yeni Pinot Noir bölgelerinin çeşitlilik üzerine kendi bireysel ifadeleri ve yorumları vardır.Pinot Noir şarap yapımında meşe sorusu (ne kadar uzun, ne kadar yeni odun, hangi ebatlarda varil vb.), Fermantasyonun uzunluğu ve bir ön-fermantasyon mayasyonu (soğuk suda ıslanma) seçeneği gibi sıklıkla gündeme gelir. Daha düşük sıcaklıklar daha taze meyve tatlarına neden olurken, daha uzun süre, sıcak fermantasyonlar ve pigeage daha fazla tanik yapıya sahip daha fazla ekstrakte edilmiş şaraplarla sonuçlanır . Mümkün olduğunca Pinot karakterini korumak için birçok üretici organik ve / veya biyodinamik bağcılığa yöneldi, çeşitliliğin hassas kimyasal dengesini bozabilecek ticari gübre kullanımından kaçınıldı.Pinot Noir, şöhretinin çoğunu durgun kırmızı, çeşitli şaraplardan kazanmasına rağmen, çeşitlilik aynı zamanda köpüklü beyaz şarapların üretiminde de hayati bir unsurdur. Bunlar için, o (blanc de noirs üretmek için) tek başına kullanılabilir, ancak en sık onun kuzeni Chardonnay ve Pinot ailesinin diğer üyeleri ile harmanlanır - en besbelli Pinot Meunier içinde şampanya ve Pinot Blanc de Franciacorta'da . Son derece başarılı Pinot - Chardonnay köpüklü şarap karışımı, tüm dünyada, Avrupa, Amerika, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda bölgeleri tarafından benimsenmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder