Sangiovese

Sangiovese (veya Corsica'daki Nielluccio ), İtalya'da en yaygın ekili üzüm çeşididir. Neredeyse Toskana kırmızı şarapları ve bölge ile birlikte özdeşleşen tüm romantizme eşanlamlı olan Sangiovese, İtalyan şarabının en iyi isimlerinden bazılarının temel bileşenidir. İtalya’nın Sangiovese’le ve aslında dünyayla olan sevgileri kuşaklar arası olsa da, yakın tarihli araştırmalar çeşitliliğin bir zamanlar düşündüğü kadar eski olmadığını gösteriyor.
21. Yüzyılın şafağında, Sangiovese, İtalya yarımadasındaki her 10 üzümden birine kabaca eşittir. Sangiovese şarabının kalitesi biliniyorsa değişken olabilir. Ancak, 1980'lerde, büyük ölçüde geliştirilmiş şarap yapımı teknikleri, daha kaliteli odaklı yayınlara doğru önemli bir kayma gördü. Sangiovese çok sayıda klon içerir ve sonuç olarak ana İtalya'sındaki birçok eş tarafından bilinir.

Kaliteli Sangiovese, yüksek asidi , sert tanenleri ve dengeli yapısı ile ödüllendirilir Kara kiraz ve kara taş meyvenin lezzetli lezzetleri karakteristiktir ve ikincil domates yaprağı ve kurutulmuş otların notları ile desteklenebilir. Meşe kullanımı daha popüler hale geldi ve bu, erik ve yabani ahududu eğiliminde olan üzümlerden daha zengin lezzetleri eşeksen ediyor.
Toskana'da Sangiovese, prestijli Brunello di Montalcino DOCG'de izin verilen tek üzüm çeşididir ve Vino Nobile di Montepulciano'nun ve popüler Chianti şaraplarının omurgasını oluşturur Sangiovese'nin daha modern enkarnasyonlarından biri, Toscana IGTkategorisinde yapılan "Süper Toskanalar" dır Bu şaraplar, şarap üreticilerinin yerli İtalyan üzümlerini (başlıca Sangiovese) Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc ve Merlot ile harmanlama konusunda daha fazla özgürlük elde etmelerini sağlardaha fazla bilgi için Cabernet - Merlot - Sangiovese'ye bakınız ).
Toskana dışında, Sangiovese, Lazio, Umbria, Marche ve elbette Korsika'da yaygın olarak ekilir Corsica'da, çeşitlilik Nielluccio olarak bilinir ve onu diğer Sangiovese'lerden biraz ayıran kendine özgü bir maquis özelliğine sahiptir (Maquis adayı örten çalılıktır ve adaçayı, ardıç, sağlık ağaçları, meşe ve mersin gibi çalıları içerir.) Dünya çapında, yüksek asitliğinin sıcak iklimde bir varlık olduğu Kaliforniya ve Avustralya'ya gitti.
Tüm Sangiovese klonları nispeten yavaş olgunlaşır, bu da uzun bir büyüme mevsimidir ve erken olgunlaşma çeşitlerinden yapılanlara göre daha zengin, daha güçlü ve daha uzun ömürlü şaraplardır. Asmalar daha yüksek verimler üretmeye teşvik edildiğinde, şarabın doğal olarak yüksek asitliği vurgulanır ve karakteristik rengi belirgin şekilde seyreltilir. Üzümün ince cildi nedeniyle nemli koşullarda çürümeye yatkın hale gelen daha fazla zorluk yaşanmaktadır.
Eş anlamlıları şunlardır: Nielluccio, Sangioveto, Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo, Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino.

Yorumlar