Şarap Tadınmında Sıralamanın Önemi
Gerçek şu ki, şarabınızı istediğiniz sırada içebilirsiniz. Ancak bazı şarapların lezzetleri, takip eden şarapların lezzetlerini azaltacak veya zarar verecektir. Şarap tadımı düzenini doğru yapmak veya en azından benzer tatları bulmak için birkaç basit kurala uymak en güvenli yöntemdir.
Kırmızılardan Önce Beyazlar
Daha yoğun kırmızılardan önce daha açık beyazlar içmek, daha yoğun kırmızıların damaklarınızda bırakacağı yoğunluk, hafif gövdeli beyazların inceliklerini farketmenizi zorlaştırabilir.
Tam Gövdeli Şaraplardan Önce Orta-Az Gövdeli Şaraplar
Tam gövdeli ve yüksek tanenli bir Caberneti yudumladıktan sonra bir Pinot Noir'i tatmak çok zordur. Aynı şekilde, bir Chardonnay'dan sonra Pinot Gris de de aynı zorlukları yaşayabilirsiniz.
Tatlı Şaraplardan Önce Sek Şaraplar
Tatlı şaraplarla başladığınızda, daha sek şarapların tadı çok asitlidir. Örneğin Riesling'i Sauvignon Blanc dan önce tatmalısınız; fakat, az ve tam gövdeli kuralı nedeniyle, Chardonnay son beyazınız olarak tatmanız gerekir.
Yıllanmış Şaraplardan Önce Genç Şaraplar
Yıllanmış şaraplar çok daha fazla karmaşıklığa sahip olduğundan, tadımı yıllanmış bir şarapla sonlandırabilirsiniz.
Tadımın Son Aşaması
Güçlendirilmiş şaraplar yüksek alkol içeriğine sahip olduğundan koku ve damak tadınızı etkileyebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder