Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc , şu anda başarıyla gelişen ve kurulan şarap bölgelerinde dünyanın her yerinde yetişen Fransa'nın batısında bir beyaz şarap üzümdür. Üzüm, Loire Vadisi ile daha kolay bir şekilde ilişkilendirilebilse de ( Sancerre ve Pouilly-Fumé'deki önemli rolü için ), tipik olarak Semillon ile harmanlandığı Bordeaux kaynaklı  olması daha muhtemeldir .
20. yüzyılın sonlarında, yeni bir bölge, dünyanın en büyük Sauvignon Blanc bölgelerinden biri olarak ün kazanmaya başladı: Marlborough , Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın kuzey ucunda. Marlborough Sauvignon Blanc'ın hızlı gelişimi, şarap dünyasındaki en çarpıcı olaylardan biridir. Klasik bir Marlborough "Savvy" nin yoğun ve kolayca ulaşılabilen lezzeti (dünyanın o bölümünde de bilindiği gibi), Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan İngiltere’ye ve kuzey Avrupa’ya, Avustralya’ya ve Japonya. 2015 yılında Sauvignon Blanc, Yeni Zelanda şarap ihracatının yaklaşık% 85'ini oluşturdu.

Fransa ve Yeni Zelanda dışında, çeşitlilik Kaliforniya , Şili (özellikle Kazablanka ve San Antoniovadileri) ve Güney Afrika gibi Yeni Dünya bölgelerinde nispeten başarılı olmuştur Avustralya'dabile çeşitlilik, güneyin serin kıyı bölgelerinde gelişebilir. Avrupa'da, kuzey İtalya'daki Alto Adige ve Friuli'nin serin ve güneşli alpin yamaçları, Friulan gibi doğal çeşitlerle karışımlarda veya kendi başına kullanılan yüksek kaliteli Sauvignon Blanc üretir .
Sauvignon Blanc'ın en önemli satış noktası basitliğidir - tatlar nadiren arka planda gizlenir. Ayrıca, algılanan lezzetler ve onların tanımlayıcıları arasında özellikle yakın bir ilişki vardır, bu da Sauvignon Blanc'ı şarap tadımı derslerine başlamak için ideal bir şarap haline getirir.
Klasik Sauvignon Blanc aromaları çimlerden, ısırganlardan, kuş üzümü yapraklarından ve kuşkonmazdan yeşil elma ve bektaşi üzümlerine ve kedilerin çişi ve gunflint gibi daha ezoterik notalara kadar çeşitlilik gösterir. İkinci (ve orada bilinen vuran çakmaktaşı aroması Pouilly-duman, bir şarap bir işaretidir Pierre Fusil ) yerel kireçtaşı topraktaki çört yüksek seviyelerinin mevcudiyeti türemiştir. Bu etki o kadar belirgin ve tutarlıdır ki, Sauvignon Blanc, bir zamanlar Loire'ın bu bölümünde yaygın olarak Blanc Fumé olarak biliniyordu .
Semillon ile birleştiğinde, en çok Bordo blanc'ta olduğu gibi Sauvignon, dünyanın en iyi kuru beyaz şaraplarından bazılarında bulunur. Genel olarak küçük bir bileşen olmakla birlikte, Sauternes'teki Semillon ile birlikte çeşitliliğin şarap spektrumunun en üst seviyesine en yakın olanı da önemli bir rol oynar 1970'lerden bu yana, bu eşleşme, Avustralya'nın Margaret Riverbölgesinde temel beyaz harman haline geldi .
Nispeten sağlam, güçlü bir asma (viticulturists ile popülaritesini açıklayan), Sauvignon, her türlü yetiştirme ortamına kolayca adapte olur. Erken olgunlaştığı için nispeten serin iklimlerde yetişebilir - Loire yurdu en belirgin örnek - doğal olarak yüksek asitliği sıcak bölgelerde bile tazeliğini korumasını sağlar. Bununla birlikte, Sauvignon Blanc şarabını en iyi karakterize eden gerçek ileri ileri zing'i elde etmek için ideal olarak sürekli parlak güneş ışığı ve kuru hasat dönemi ile daha serin bir terruara ihtiyaç vardır.
Göründüğü kadar garip, parlak, yeşil Sauvignon Blanc, koyu tenli Cabernet Sauvignon ile çok fazla ortak noktaya sahiptir ve sadece menşe adı ve bölgesinde değildir. Her iki tip şarapta da tespit edilebilen dolmalık biber ve kuşkonmaz aromaları, her iki çeşitte de metoksipirazin aroma bileşiklerine bağlıdır. Ayrıca, her ikisi de cömert verimler üreten güçlü yetiştiricilerdir ve soğuk iklimlerde aşırı yoğun kanopiler üretmeye meyillidirler. İki çeşit, aslında, genetik olarak ilişkilidir; Sauvignon, 18. yüzyıldan kalma bir Bordeaux bağında Cabernet Franc ile doğal bir geçişin ardından Cabernet Sauvignon'un ebeveyni oldu Hem ebeveyn hem de yavrular artık dünyadaki en yaygın ekili asma çeşitlerinden ikisi haline gelmiştir.
Eş anlamlılar: Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muşkat-Silvaner, Muşkat-Sylvaner.

Yorumlar