İtalyan Şarap Terimleri






Abboccato:
Biraz tatlı

Amabile:
Orta tatlı

Amarone:
Kurutulmuş üzümlerden yapılmış sek kırmızı şarap 

Azienda / Tenuta / Podere:
Arazi

Bianco:
Beyaz

Cantina:
şaraphane

Cantina sociale:
Kooperatif şaraphane

Chiaretto:
Soluk kırmızı veya koyu gül

Classico:
DOC / G bölgesindeki geleneksel, teorik olarak üstün bağ alanını gösterir.

Dolce:
Tatlı

frizzante:
Yarı köpüklü

Imbottiglia:
Estate-şişe

Metodo Classico:
Klasik şampanya yöntemiyle yapılan köpüklü şarap

Novello:
Kelimenin tam anlamıyla 'yeni' - mahzenden ziyade erken tüketime yönelik hafif, meyveli şarapları tanımlar

Passito:
Kuru üzümlerden yapılan şarap için genel terim (tipik olarak tatlı fakat bazen kuru)

Recioto:
Kurutulmuş üzümlerden yapılan tatlı kırmızı veya beyaz şarap  

Ripasso:
şarabın, amarone üzüm kabukları ile yeniden fermente edilmesiyle elde edilen tam gövdeli, güçlü şarap tarzı

Riserva:
Kelimenin tam anlamıyla 'rezerv'. Şarap pazara gönderilmeden önce uzatılmış yaşlanmayı (fıçıda, ardından şişede) gösterir.

Rosato:
Gül

Rosso:
Kırmızı

Secco:
Kuru

spumante:
Köpüklü

superiore:
Daha yüksek konsantrasyonlu ve daha yüksek alkolik dayanımlı şaraplar

vendemmia:
bağbozumu

Vigneto:
üzüm bağı

Vin Santo:
Aslen Toskana'dan gelen, genellikle doğal olarak kurutulmuş Trebbiano üzümlerinden yapılan bir tatlı şarap tarzı. Tarz şimdi çeşitli İtalyan bölgelerinde yapılıyor 

Yorumlar