Chablis

Chablis , Fransa'nın kuzeyindeki tarihi bir şarap üreten kasaba ve bölgedir Hafif mineralleri ve keskin asitlikleri ile ünlü hafif, kuru, beyaz şarapları üretir. AOC Chablis şarapları, yalnızca Chardonnay üzüm çeşidinden üretilir .
Chablis şarapları, Burgonya'da başka bir yerde üretilenlerden çok farklı bir tarzda yapılır. Daha ağır ve zengin aromalı değil, daha kuru ve daha taze. Çoğu temel Chablis, daha yüksek seviyeli şaraplarda daha yaygın olarak kullanılan meşe fıçılarının kullanımıyla mayalanmış ve yaşlandırılmıştır, ancak daha büyük fıçıların, yeni fıçılara göre daha fazla kullanılması muhtemeldir ve şaraplarda, bunlara göre daha kısa bir zaman harcanacaktır. Fildişi Sahili.

Politik ve idari olarak, Chablis, 
Côte D'Or yerine Yonne bölümünde yer almasına rağmen kuzey 
Bordo bölgesinde yer almaktadır. 15. Yüzyılda Bordo Dükalığı'na nispeten geç bir ilaveydi ve yerliler mutlaka Burgonya olarak tanımlanmıyorlar. Tüm bu farklılıklara rağmen, Chablis'in şarapları çoğu perakendeci ve diğer şarap uzmanları tarafından Burgonya'nın bir parçası olarak sınıflandırılma eğilimindedir.Kasaba ve üzüm bağları, Cote de Nuits'ten Maconnais'e kadar Burgonya'nın ana şarap üretim alanlarının kuzeybatısında önemli bir mesafe (100 kilometreden / 60 mil'den fazla) bulunmaktadır. 
Aslında 
Sancerre (Loire) ve Les Riceys'e (Güney Champagne) ve Paris şehrine daha yakınlar. Sonuç olarak, Chablis, Burgonya'nın geri kalanından daha serin bir iklime sahiptir ve benzer bağ, Champagne'e benzer şekilde bağlanır.
Düzenin şaraba olan etkileri Chablis'te neredeyse her yerde olduğundan daha net bir şekilde görülebilir. Chablis içinde kilit bir bölünme Kimmeridyan toprakları ile terruar ve Portekiz toprakları ile olanlar arasında yatıyor. Kimeridgian toprağı daha çok kabul edilir; önemli miktarda kireç içeriğinden sorumlu olan temel deniz fosillerinin yanı sıra daha fazla mineral bakımından zengin kil içermektedir. Kimeridgian toprakları, Chablis'in önde gelen ve büyük cru şaraplarındaki ticari marka mineralliğinin kaynağıdır. Buna karşılık, Portekizli topraklar kil ve fosiller bakımından o kadar zengin değildir, bu da daha az mineral profilli hafif meyveli şaraplara neden olur. Petit Chablis şarapları en çok Portekiz topraklarında yetişir.
Chablis üzüm bağları dört kalite kademesine ayrılmıştır. En baştan itibaren: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis ve Petit Chablis. Genel Chablis itiraz yasalarına uyan şaraplar , yetiştirildikleri bağda tutulan sınıflandırmayı talep edebilir.
AOC Chablis'in temyiz edilmesi, dört sınıflandırmanın en üretken ve coğrafi olarak en yaygın olanıdır. 1938'de - Chablis Grand Cru'in temyiziyle aynı zamanda - gerçek Chablis'e çok az benzeyen şarapları tanımlamak için dünya çapında kullanılan Chablis adını korumak için yaratıldı. Bugün, Chablis unvanını taşıyan bütün şaraplar, yalnızca Chardonnay'dan yapılan kuru beyazlardır. Chablis kasabasını ve yakındaki köyleri çevreleyen özel olarak belirlenmiş bir bölgedeki üzüm bağlarından üretilmelidirler.
Chablis Premier Cru , diğer üç sınıflandırma gibi belirgin bir itiraz değil, standart AOC Chablis unvanının kaliteli bir alt bölümüdür. Coğrafi kapsamı Chablis Grand Cru'den önemli ölçüde daha büyük. Chablis'in çevresinde birinci sınıf unvanına layık görülen 40 dağlık (bağ bölgesi) vardır ve bunlar kabaca 80 spesifik bağlara bölünmüştür. Bu başlık altında üretilen şaraplar, Chablis ve Chablis Grand Cru itirazları arasında bulunan kalite kontrollerine göre yapılır.
Chablis Grand Cru şarapları, kasabanın doğu ucundaki yumuşak güneybatı yamaçlarda ekilen 100 100 hektarlık üzüm bağlarından üretilir. Yedi tane Grand Cru iklimi var. Serein nehri boyunca kuzeyden güneye akarlar : Preuses , Bougros , Vaudesir , Grenouilles , Valmur , Les Clos ve Blanchot . Grand Cru unvanını talep eden şaraplar sıkı düzenlemelere göre yapılır; izin verilen maksimum verim , standart Chablis ve minimum potansiyel alkolden daha düşüktür.bir derece daha yüksek. Chablis Grand Cru şarapları, şişe yaşlanmasına 10-15 yıl kadar iyi yanıt veriyor. 

Petit Chablis , Chablis itirazlarının en az prestijli üyesi. 1944 yılında, daha önceleri kruvaziyer veya büyük kruvaziyer yerlerinin üzerindeki platolarda bulunan, bölgedeki daha az oy alan bağ bölgelerini kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Rüzgara daha fazla maruz kaldıkları ve öğleden sonra güneşe açılı olmadıkları için, bu yerler daha iyi bağlarla aynı iklim ve jeolojik avantajlardan faydalanmamakta ve daha az karmaşık, daha az rafine şaraplar üretmektedir.
Bölgenin üretimine, başlangıçta 1923'te kurulan ve şimdi de Blasons de Bourgogne kooperatif grubunun bir parçası olan La Chablisienne kooperatifi hakimdir. Üyeleri, 11.7ha (29 dönüm) grand cru ve 97ha'dan (240 dönüm) premier cru vines dahil olmak üzere toplam 1250 hektarlık üzüm bağları toplar. Şarapları, perakendecinin kendi markalarını da içeren sayısız etiket altında görünebilir.
Chablis'in sadece 8 mil (13km) güneybatısında kendi şarap stilleri ve temyizleriyle iki köy yatmaktadır. Bunlar  (Pinot Noir) ve Saint-Bris (Sauvignon Blanc ve Sauvignon Gris).

Yorumlar