Savatiano

Orta Yunanistan'dave özellikle Attika'da geniş toprak alanlarını kapsayan Yunanistan'ın en ekilen üzüm çeşididir Çeşitlilik en iyisi, ülkenin meşhur Retsina şaraplarındaki rolü ile bilinir , ancak modern şarap yapımındaki teknolojik ilerlemeler iyi yapılmış, sek Savatiano şaraplarında bir yükselişe yol açmıştır.
Savatiano'nun her ikisi de Akdeniz'deki kuraklığa ve hastalığa karşı direnci, bölge için bariz bir seçim haline getirdi ve yüzlerce yıldır burada ekiliyor. Ayrıca Mora , Yunanistan Makedonya ve Ege Adaları'nda bir işgücü çeşidi olarak daha küçük miktarlarda ekilir Çeşidin adı muhtemelen Yunanca "Şabat" kelimesini belirtir.

Savatiano üzümleri tipik olarak orta ila büyük ebatta ve soluk sarı ila beyaz renktedir. Şaraplandırıldığında, şarap, genellikle spektrumun daha derin ucunda, değişik sarı tonlarında olabilir. Düşük verimlere tutulduğunda ve daha önce hasat edildiğinde Savatiano, narenciye ve beyaz çiçeklerin otsu özelliklerini gösteren yoğun, Sek şaraplar üretebilir.
Tarihsel olarak, Savatiano üretiminde önemli bir madde olarak kullanılmış olan Retsina , Yunanistan'ın ünlü reçineli şarap. Savatiano'nun düşük asitliğinden ötürü Roditis ve Assyrtico ile de yaygın bir şekilde harmanlanır , ancak modern antik kültür yöntemleri Savatiano'nun daha eksiksiz ifadeleriyle sonuçlanmıştır ve her bağ bozumu için daha fazla çeşitlilik gösteren Savatiano şarapları mevcuttur.
Savatiano'ya karşı değişen tutumlara rağmen, çoğu şarap erken tüketim için üretiliyor ve ülkenin en ünlü şarap tarzı olan Santorini'den Assyrtico'ya rakip olması pek mümkün değil .

Eş anlamlıları şunlardır:Stamatiano, Perachoritis, Kountoura Aspri, Domdrania.

Yorumlar