Super Tuscan

İtalya Toskana şarap bölgesi Süper Toskanalar olarak bilinen uluslararası tarzdaki bazı şaraplara da ev sahipliği yapmaktadır.

Öyleyse bir Süper Toskana nedir?
Gerçekten zor ve hızlı kurallar yoktur. Öncelikle ve en önemlisi, terim genel olarak Toskana'dan gelen herhangi bir DOC (G) düzenlemesine uymayan kırmızı şarapları ifade eder. IGT şarapları, hatta Vino de Tavola (VdT) veya sofra şarabı olarak etiketlenirler.

Bunun ötesinde, sanat ya da bilimden çok bir pazarlama terimidir.  Süper Toskanalar'ın tarihini anlamak için, İkinci Dünya Savaşı sonrası Toskana ve İtalyan şarap dünyasının nasıl bir yer olduğunu hatırlamaya yardımcı olur. Üretilen şarabın çoğu yerel dağıtım içindir ve en yüksek kalitede değildir. Bir avuç Brunello üreticisinin dışında, Toskana'da üretilen en iyi şaraplar Chianti idi. O günün Chianti'yi ucuz içmek kolaydı, biraz da rustik şaraplardı. Chianti şaraplarında tartışıldığı gibi, DOC yasaları% 30'a kadar beyaz Malvasia üzümünün kullanımına izin verdi. Bunun net etkisi Chianti'nin içmesini kolay ama çok ciddi bir şarap yapmaktı. Genellikle saman kaplı "fiyasko" şişelerde satılan Chiantiler, ticari bir başarıydı ama neredeyse övünecek bir şarap değildi.  1940'lı yıllarda, Marchese Mario Incisa della Rocchetta, karısı ile Toskana kıyılarındaki Bolgheri'de bir at çiftliğine yerleşti. O zamanlar bu, üzüm yetiştirmenin şarap yapmak için yetersiz bir yer olduğu düşünülüyordu. Ancak, Rocchetta pazar için şarap yapmakla ilgilenmedi, sadece kendisi (ve karısı) için. Cabernet Sauvignon üzümlerini Bordeaux'daki Chateau Lafite'den ithal etti ve kendine Tenuta San Guido diye bir bağ kurdu. Daha sonra şarabı Fransız meşe fıçılarda yaşlandırdı (günün çoğu Chianti üreticisinin kullandığı büyük Sloven fıçıları yerine). İlk başta şaraplar, rustik ama iyi idi.Yıllar boyunca, Rocchetta zanaatını öğrendi ve daha iyi ve daha iyi şaraplar yaptı. Diğer İtalyan şaraplarına benzemiyorlardı. Şaraplara Sassicaia adı verildi ve Süper Toskana hareketinin tohumlarını ektiler.   Sassicaia şarapları kalitesi için küçük bir ün kazandı. Ancak, bunlar oldukça sınırlıydı ve bir aile bağlantısı dışında İtalyan şarap tarihinde bir dipnot olarak kalmış olabilir. Ailesi olan ve hala varolan Piero Antinori, 600 yıl öncesine dayanan Chianti'deki en büyük şarap üreticisi ailelerden biri, Rocchetta'nın akrabasıydı. Sassicaia'nın erken dönemdeki bağlarını tattı ve kalitesini biliyordu. 1968’de Antinori, Rochetta’yı Marchesi’nin Antinori Distribütörlerinin 250 adet şarap satmasına izin vermeye ikna etti. Anlık bir yükselişti. 1978'de Londra'da düzenlenen dünyanın en iyi Cabernets'ini kazandı. Aslında, Sassicaia şimdi İtalya'daki tek şaraphane DOC olan kendi DOC'sine sahip.   Antinori sadece Sassicaia'dan etkilenmedi, Bolgheri'nin terörünün potansiyelini ve yeni çeşitler getirmenin faydasını fark etti. Ayrıca, Chianti'sinden daha iyi bir şarap yapabileceğini ve VdT olarak etiketlense bile ticari bir başarı olabileceğini kavradı. Şaraplarında yüksek kalite elde etmenin yollarını denemeye başladı. Beyaz Malvasia üzümlerini ortadan kaldırarak Chiantiler daha yapısal ve derin hale geldi. Ayrıca Sangiovese şaraplarına Bordeaux çeşitlerinin ilavesini de test etti.  Sangiovese üzümlerini uluslararası üzümlerle harmanlama fikri yeni değildi; kayıtlar 18. yüzyılda yapıldığını gösteriyor. Bununla birlikte, İtalya'nın mevcut DOC sistemi uyarınca, bu şarapların, İtalya şaraplarının en düşük tanımı olarak kabul edilen VdT olarak etiketlenmesi gerekir. Bu etiketleme, şaraplar için kesinlikle en yüksek doları ödeyemeyen üreticiler için bir tuhaflık kaynağıydı. Bununla birlikte, Antinori, bir şarap yaratma yetisine ve yüksek fiyatları başarıyla alabilmek için pazarlama becerilerine sahipti. 1970'lerin başında Chianti'nin% 100 Sangiovese olmasına izin verilmedi, ancak Antinori'nin daha iyi bir şarap yapacağı konusunda ikna edildi. 1971'de Antinori, Tignanello adında yeni bir şarap çıkardı.. Genellikle ilk Süper Toskana olarak kabul edilir. 1971 Tignanello,% 100 Sangiovese'ydi, daha küçük Fransız meşe fıçılarda yaşlandı (1975'ten beri bu şarap yaklaşık% 20 Cabernet Sauvignon dahil) ve ticari ve sanatsal bir başarı.   Çok sayıda diğer Toskana üreticisi sonuçları gördü ve takip etti. Bazıları, Chigni’nin DOC yasalarından, bazıları ise Tignanello’nun yüksek kalitesi ve yüksek fiyatlarından habersizdi. Mevcut birçok şarap imalathanesi ve birkaç yeni üretici Bolgheri sahilinde üzüm yetiştirmeye başladı. Bu şaraplar için belirlenmiş bir formül yoktu. Birçoğunda Cabernet veya Merlot vardı, birçoğunun Sangiovese ve bazılarının Syrah veya başka çeşitleri vardı. Onlarla ilgili en tutarlı şey, yüksek fiyatlandırmalarıydı. Bu şarapların çoğu, DOC yasalarının beyaz Malvasia üzümlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırmak ve% 100 Sangiovese'ye izin vermek için değiştirildiği için Chianti olarak adlandırılabilir, ancak cin şişeden çıktı. Bu noktada Süper Tuscan adında daha fazla önbellek var.   1980'lerin “Süper” şarapları değerlerini kanıtladı. İtalya genelindeki bölgeler, bu şarapları yaratmaya başladı; neredeyse DOC statüsündeki yetersizliklerini azalttı. 1992 yılında, kısmen bu fenomene cevaben, İtalya şaraplarına yeni bir sınıflandırma ekledi.  Indicazione Geografica Tipica veya IGT, DOC (G) şaraplarına bir miktar regülasyon eklemek için yaratıldı. Çoğu Süper Toskana şimdi bir IGT Toscana etiketi taşır.   Bugün, Süper Toskana terimi, genellikle uluslararası varietalleri kullanan ve kesinlikle daha uluslararası bir tarzda yapılan, kırmızı bir şarap olarak kabul edilir. Son terim biraz tartışmalı olabilir ve burada sık sık sert meyve veren küçük Fransız meşe fıçıların genellikle yeni ahşaptan yapılan şaraplar anlamına gelir. Aynı zamanda, bu ruhları hala İtalyan olan şaraplardır. Yemek masasında yalnız yudumlamaktan daha iyidirler. Yiyeceklerle en çok zevk alan, güçlü bir asidite ve omurga ile yapılmışlardır.   Öyleyse en iyi Süper Toskanalar nelerdir ve ne kadara mal olacak? İşte favorilerimin bir listesi. Herhangi bir şarapta olduğu gibi, liste özneldir ve kilometreniz değişebilir.  Sassicaia hala yapılıyor. Şimdi Cabernet Sauvignon'un bazı Cabernet Frangı ile harmanlanması. Sadece 7600 dolar sana hala o ilk 1968 bağ bozumunu alabilir. En yeni bağbozumu (2005) 150 $ civarında bulunabilir. Emin olmak için harika bir şarap, ama belki de dünyadaki diğer büyük Cabernets ile karşılaştırıldığında tarife değmez. Tignanello , geri kalan Cabernet Sauvignon ve bazı Cabernet Frangı ile% 80 Sangiovese karışımıdır. Yaklaşık 80 $ için bulunabilir ve son birkaç rekolte çok iyi olmuştur. Aslında, hemen hemen her bağbozumu tutarlı ve seçkin bir şaraptır. Antinori ayrıca Solaia adında bir şarap yapar . Genellikle Tiganello'nun karşısında,% 80 Cabernet Sauvignon ve Sangiovese'nin daha küçük bir bileşenidir. Bir şişe 160 dolar civarında fiyatlandırdı, tahminime göre, kalite açısından Sassicaia'yı geçti. Tenuta dell'Ornallaia, bahsetmeye değer birkaç Süper Toskana yapar.  Ornellaia harika övgü toplayan ve aynı zamanda hak ettiği Bordo tarzında bir harmandır. Son dönemdeki üstün güçlükler 150 dolar civarında olsa da, “daha az” yılların bazıları daha ucuza bulunabiliyor. Harika bir şarap olan efsanevi 1997, şimdi 300 dolara satılıyor. Üretici ayrıca Massetto adında bir Merlot yapar . Ne yazık ki, bu şarabı henüz denemedim ve fiyatlar şu anda 400 $ aralığında. Belki de Massetto için en iyi yıl, bu şişelerle 2001 idi ve 1997’leri şu anda 1.000 doların üzerinde satıyor.  Castello de Terriccio, bazı Merlot ve diğer çeşitlerle birlikte Cabernet Sauvignon olan Lupicaia adında harika bir şarap yapıyor . Olağanüstü bir şaraptır. 150 $ civarında, bunun için ödeyeceğimden daha yüksek fiyatlı. Neyse ki, bu durumda, bir seçeneğim var. Ayrıca , genellikle Sangiovese, Merlot ve Cabernet'in eşit bir harmanı olan Tassinaia adında bir şarap yapıyorlar . Belki büyük ağabeyinin kalitesi değil, ama mükemmel bir şişe şarap.  Bu noktada, neden birçok Süper Toskana'nın “aia” ile biten isimlerinin olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bir şarap mağazasındaysanız, bu harflerle biten Tuscan şaraplarına yoğunlaşmaktan daha iyi bir satın alma stratejisi olarak yapabileceğiniz daha ileri düzeyde. Çok sevdiğim bazı aia olmayan şaraplar aşağıdaki gibidir.  En sevdiğim Chianti üreticilerinden biri Felsina. Fontalloro adında% 100 Sangiovese (bir Chianti olabilirdi) yapıyorlar . Bir fantastik, şarap ve eğer çok sert görünüyorsanız, süper 2004 vintage vintage hala raflarda 50 $ veya daha az fiyata bulabilirsiniz. Muhtemelen diğer sevdiğim Chianti yapımcısı Fontodi de Flaccianello adlı% 100 Sangiovese şarabı yapıyor . Ne kadar güzel bir şarap. Bu şarap şimdi yaklaşık 90 $ civarında ama muhteşem. Sevdiğim diğer% 100 Sangiovese Süper Toskanaları yaklaşık 50 dolarlık bir şişe karşılığında Isole e Olena'dan Cepparrello ve bir şişe 100 dolarlık bir bedeli olan Montevertine'den Le Pergola Torte. İlginç bir şarap, Le Macchiole'den Paleo . Ağırlıklı olarak Sangiovese olarak başladı. Sonra karışıma gittikçe daha fazla Cabernet Sauvignon eklendi ve sonunda Sangiovese yerine Merlot ve Cabernet Franc verildi. Şimdi ve son birkaç yılda % 100 Cabernet Frangı oldu. Her iki durumda da, her zaman lezzetli olmuştur. Genellikle 85 $ civarında bulunabilir.  Süper Toskana'ndaki küçük bir Syrah'ı seviyorsan, Argiano'dan Solengo'yu ara . Cabernet Sauvignon, Merlot ve Syrah'ın bir karışımı, sizi 60 dolarlık bir şişeye geri koyacaktır.  Bu liste kesinlikle tamamlanmadı. Çok fazla şarap var. Bu şarapların ortak özelliği, yıllanmak için inşa edilmiş olmalarıdır. Büyük kalın tanenlere sahip olmalarına rağmen şişelendiğinde içilebilirler. Dekantörde bir süre şarabı biraz yumuşatabilir ve “meyve bombası” sevenleri tatmin etmek için kesinlikle bol miktarda meyve aromaları vardır. Yine de, bu deneyimi tam anlamıyla tecrübe etmek için, bu şarapların üzerlerinde bir miktar yıllanması gerekir. Katılmak için ayrıcalıklı olduğum 2017 yılı bağbozumu Süper Toskana retrospektif yukarıda adı geçen şarapların birçoğu bağbozumu sonra on bir yıl sonra daha iyi verim alabilirsiniz Tignanello'yu özellikle Sangiovese bileşeninin yüksekliğinden dolayı çok beğendim.  Bu şarapların hiçbirini denememişseniz, paranızı biriktirmenizi ve bir şişe için ayrıştırmanızı öneririm. Bunlar, her şarap severin tanıma şansına sahip olması gereken olağanüstü şaraplardır. Lütfen ne düşündüğünü bilmeme izin ver.

Yorumlar