Viognier

Viognier , belirgin taş lezzetleri ile dokusal, aromatik şaraplar ürettiği bilinen bir beyaz şarap üzüm çeşididir; "kayısı ve çelik" çeşitliliğin klasik lezzet birlikleridir. Burnunda, Viognier şarapları çok bitkisel olabilir; papatya, lavanta, kekik aroması ve hatta bir miktar çam. Yaşlanmış örneklerde ve daha tatlı stillerde, potansiyel olarak aşırı güç veren bitkisel profil ballı notalarla yumuşatılmıştır.
1960'ların sonlarında, yalnızca Condrieu ve Château-Grillet bağlarında bulunan, dünyada kalan tüm 14 hektarlık (35 dönüm) Viognier asması vardı Mutlu bir şekilde, 1970'lerde Avustralya'nın Eden Vadisi'ndeki Yalumba şaraphanesi ve bir miktar Kaliforniya şarap üreticisinin (özellikle Harlan Dağı'ndaki Calera) , soyu tükenmiş çeşitliliğe soluduğu yeni bir hayat gördü.). 21. Yüzyıl boyunca, Viognier olağanüstü bir rönesans geçirmiştir, şimdi Fransa'da daha yaygın olarak bulunmakta ve İtalya, İspanya, İsviçre, ABD, Şili, Arjantin, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda ve hatta Japonya'da yetişmektedir. Bazı durumlarda, yerel şarap yasalarının çeşitliliğin nasıl kullanılacağına dair kısıtlamalar getirdiği Rioja ve Piedmont'ta olduğu gibi ekimler deneysel kalmaktadır. Diğer yerlerde, özellikle Kaliforniya ve Avustralya'da, Viognier prestijli bir niş çeşidi olarak ortaya çıkmıştır.

Viognier  yetiştirilmesi zor ve doğal, sağlıklı, güvenilir verim üretmeye yatkın değil - 1960'larda Fransa'daki üzüm bağı stoku çok kötü bir şekilde acı çekti. Dahası, kalın tenli Viognier üzümleri doğal olarak düşük asitliğe sahiptir.ve düzgün bir şekilde olgunlaşması için çok fazla güneş ışığı gerektirir - ve bir miktar şekerin fermantasyonu yüksek alkol seviyesine doğru itmesi gerekir, çünkü yaygın olarak bir Viognier şarabının aromalarının% 13'ünün ötesinde ilerleyen fermente ürünleri olduğu kabul edilir. . Aynı zamanda, eğer çok fazla ısı varsa, üzümler, çeşitliliğin çekiciliğinin bir parçası olan taze, çelik kayısı çekirdeğinden yoksun, aşırı şişmiş, sıcak alkollü şarap verebilir. Daha zengin versiyonların bazıları, Viognier'in çoğu ifadesi paslanmaz çelik kullanılarak yapılmış olmasına rağmen, bazen yeni meşe kullanarak namlu fermantasyonuna uygundur.
Kesin olarak bu zor dengeleme eylemi, pek çok geç hasat Viognier şarabının oluşmasına yol açtı Şarap üreticileri endişeli bir şekilde üzümlerinin doğru tatları geliştirmesini beklerken, şeker seviyeleri çatıdan geçmekte ve genellikle tek seçenek olarak yapışkan bir geç hasat tarzı bırakmaktadır. Hem Condrieu hem de Château-Grillet, özellikle kuru mahsulleri tamamlamak için şaraplarının tatlı versiyonlarını, özellikle de verimi azaltan ve şeker seviyelerini yükselten sıcak sıcaklıklarda üretir.
 Côte-Rotie de, Viognier eş fermente Appellation en içine Syrah şarap tabanlı ve izin yüzde 20 nihai ürün için önemli bir fark yaratır. Burada, Côte Blonde'un kireçtaşı toprakları çeşitliliğe çok uygun olduğunu kanıtladı (ve kesinlikle Côte Brune'in daha koyu, demir şistlerinden daha iyi). Diğer araziler, özellikle de iyi drenajı olmayanlar için çok başarılı olmamıştır. Özellikle Kaliforniyalı Viogniers, spektrumun aşırı güçlü sonuna doğru çevrildi ve çoğu ABV'nin yüzde 15'ine ulaştı. Avustralya'da, Eden Vadisi, tarihsel olarak ülkenin en güzel örneklerini üretti, ancak Yeni Güney Galler'nin daha serin bölgeleri de Viognier üreten bölgeler olarak önemli bir potansiyel gösteriyor.
DNA profilasyonu, Viognier'in eski Mondeuse çeşidi ile ebeveyn-kardeş ilişkisi olduğunu göstermektedir; bu, büyük veya Syrah’ın yarı kardeşi olduğu anlamına gelir. California Üniversitesi'ndeki araştırmalar, Viognier ile Piedmont çeşidi Freisa arasında Nebbiolo'nun akrabası olacak bir genetik bağlantı olduğunu düşünüyor.

Yorumlar