
Klasik beyaz Bordo karışımları, belki altın-yeşil renkte yanıp sönen, soluk altın renklidir ve narenciye, ot ve saman aromalarıyla karakterize edilir. Bordeaux'nun Sauternes , Cerons, Cadillac ve Loupiac bölgelerinde yapılanlar gibi tatlı örnekler, ballı limon, portakal marmelatı, kurutulmuş kayısı ve hatta (yaşına bağlı olarak) ikincil tatlı fındık ve melas notaları ile korunmuş tropikal lezzetleri gösterir.
Klasik Bordeaux harmanı, belki de bugün dünyadaki en gözardı edilen beyaz şarap kategorilerinden biridir. 1960'lara kadar, Bordeaux'daki üzüm bağları beyaz şarap çeşitlerinin egemenliğine girdi , ancak tüketici zevkleri ve tercihlerindeki değişiklikler kırmızı şaraplar lehine çok çalıştı. Bu, kırmızı Bordo'yu üretmeyi ucuzlaştıran şarap yapım tekniklerinde yapılan iyileştirmelerle birleştiğinde kısa süre sonra beyaz Bordo'nun kenarlarına geçtiğini gördü. Bugün bile beyaz Bordo, kırmızı meslektaşı tarafından yoğun olarak gölgede kalmaya devam ediyor.
Geleneklere göre ve itiraz yasalarına uygun olarak yapılırsa, klasik bir Bordeaux beyaz şarabı, belirli bir aromatik tazeliği sağlamak için en az yüzde 25 Sauvignon Blanc içermesi gerekir. Daha hafif tarza sahip aromatik şaraplar için bir şarap imalatçısı Muscadelle'yi tercih etmelidir. Daha zengin, daha mahzenlere layık bir stil için, Semillon'un daha yüksek bir oranı kullanılır.
Elbette, birçok Bordeaux beyazı şarabı Sauvignon Blanc - Semillon'un bir karışımıdır ve daha az bilinen Muscadelle'yi hiç içermez.
Yorumlar
Yorum Gönder