Valpolicella

Valpolicella , özellikle Valpantena bağcıklı bölgesinde yetişen üzümlerden kuzeydoğu İtalya'nın Veneto Valpolicella DOC'si altında yapılan şaraptır. Valpantena, vadideki önemli Pantheon'dan, Stelle'deki Santa Maria köyünden dolayı anılır.
Valpolicella, Chianti , Barolo ve Brunello’nun yanında yer alan İtalya’nın en meşhur kırmızı şarap isimlerinden biri. Kalite açısından olmasa da kesinlikle miktar açısından. Valpolicella'nın sadece beşte biri , DOC 1960'ların sonlarında resmileştirilip genişletilene kadar Valpolicella adı ile kaplanmayan Valpantena bölgesinden geliyor . Birçok otorite Valpolicella Valpantena şaraplarını Valpolicella Classico ile aynı yükseklikte tutar.
Valpolicella Valpantena ile genel Valpolicella arasında genel olarak şarap fiyatlarına yansıyan bir fark var. Bunun arkasındaki nedenler terruar  ve verim ile ilgilidir : Valpantena'daki bağların yaşadığı üstün drenaj, daha güneşli görünüm ve daha sıkı üretim kısıtlamaları daha karmaşık tannik ve fenolik profillere sahip daha olgun, sağlıklı üzümlere yol açmaktadır .
Tüm Valpolicella'yı yapmak için kullanılan üzümler Corvina , Rondinella ve Molinara'dır . Corvina genellikle üçünün en iyisi olarak kabul edilir ve kesinlikle en geleneksel olanıdır; Valpolicella Valpantena şaraplarında da en yaygın kullanılan üzümdür. Rondinella, 1960'lı ve 1970'li yıllarda cömert veriminden dolayı popüler olduğunu kanıtlarken, soluk, aşırı asitli , oksidasyon eğilimli Molinara kullanımı erken dalgalanmasından bu yana çarpıcı biçimde azaldı.
Tüm Valpolicella'da olduğu gibi, bir Valpolicella Valpantena, % 11'lik minimum nihai alkol seviyesine ulaşırsa ve ticari olarak piyasaya sürülmeden bir yıl önce yaşlanmışsa , ek bahsi geçen üstünlüğü talep edebilir .
Valpantena yetiştirme alanı ve unvanı, Amarone della Valpolicella , Recioto della Valpolicella ve Valpolicella Ripasso DOC'ler için de geçerlidir.

Yorumlar