Fiano

Fiano , güney İtalya'da, özellikle Campania'da yaygın olarak kullanılan yüksek kaliteli, beyaz şarap üzüm çeşididir . Çoğunlukla kupaj şarap olarak kullanılan Fiano, ananas gibi çiçek ve bal notaları, baharat ve tropikal meyve aromaları çağrıştırır. Ana enkarnasyonu, Fiano di Avellino DOCG şarabı gibidir.

Çeşitlilik, yüzlerce yıldır Güney İtalya'da yetişmiştir ve birçok araştırmacı bunun Eldenin viti apiane'sinden biri olduğunu ileri sürmektedir (şu anda geniş çapta tartışılsa da). Fiano'dan ilk bilinirlik 13. yüzyılda geliyor ve 19. yüzyılın sonlarındaki Phylloxera krizinden hemen önce , üzüm Campania'da yaygın bir şekilde üretiliyordu . Phylloxera'nın yıkıcı etkilerini takiben üzüm, ilk olarak yerel üreticiler ve daha sonra tüketiciler tarafından yeniden keşfedildiği 1970'li ve 1980'li yıllara kadar unutuldu. Şimdi, Fiano'dan üretilen şaraplar oldukça fazla moda ve dünyadaki şarap listelerinde bulunur. Fiano Apennine Dağları'nın volkanik topraklarında büyür. Terroir , Fiano için özellikle önemlidir ve gergin ve mineralden cevizli ve zengin bir tarza kadar değişen, bitmiş şaraplar üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Fiano, geleneksel adı Vitis apiana ("arıların sevgisi ") tarafından belirtildiği gibi, arılara son derece çekici gelen bir tatlılık geliştirebilir .
Birçok şarap üreticisi, Fiano'nun doğal özelliklerini meydana çıkartmak  için çeşitli şarap yapım tekniklerini kullanır. Bunlardan en önemlisi, şarabın fermantasyonun yan ürünleri ile olgunlaşmaya bırakıldığı, ölü maya hücreleri, tohumlar ve kabuk parçaları gibi diğer partiküllerin bırakıldığı bir işlem olan tırmık temasıdır. Bu temas, bitmiş şaraplara doku ve ağırlık katabilir ve ayrıca lezzet kazandırabilir.
Fiano en iyi sek şaraplarıyla tanınmakla birlikte, genellikle geleneksel İtalyan hava kurutma yöntemi ile tatlı şaraplara da yapılır. Tatlı Fiano şarapları tatlı ve dokulu, incir ve kuru erik gibi kurutulmuş meyve tadları geliştirebilir
.
Sicilya da , Fiano tek üzüm şarabı olarak dikkat kazanıyor ve Puglia bu izin verilir Martina Franca DOC. Güney Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bir avuç Fiano asması da ekilir . En iyi örnekler 2-3 yaş şişe yaşı ile gelişebilir.

Yorumlar