İtalya ve Şarap

Şarabı İtalyanların bulmadığı doğru Ancak  tarih boyunca diğer insanlardan daha fazla  tutku  ve ciddi bir özen göstermişlerdir. İtalyanların romantizm, sanat, kültür ve aile ile ilgili tutkulu insanlar olduğunu herkes bilir  onlar yaşam ilkeleri ile bunları diğer insanların fark etmelerini sağlar. Şarap aynı zamanda hayatın ve günlük  yaşamın çok önemli bir parçasıdır, bu nedenle İtalyanlar üretim sürecini ve lezzet kalitesini mükemmelleştirmek için çok daha fazla  özen göstermektedirler.
Şarabın kökeni aslında bugünkü İran'ın yakınında, M.Ö 4000-3000 yılları arasında eski  Mezopotamya'da yatmaktadır. Yunanlılar, şarap yapım sanatını Güney İtalya ve Sicilya'ya getirmiştir. Küçük Asya'dan gelen Etrüskler, şarabı orta İtalya'ya ulaştırmışlardır.
İlk bakışta aşk olabilirdi bu ama özellikle de Romalılar, Yunan şarap yapım  sürecini geliştirmek ve iyileştirmeler yapmak için yeterince hevesliydiler. Meyve suyunu üzümlerden çıkarmak için kullanılan Yunan tahta preslerini geliştirdiler, özellikle şarap talebi arttıkça, nüfus genişledikçe doğal olarak büyüdüğü için verimi arttırdı.
MÖ 300'den Hristiyanlık dönemine kadar, nüfus bir milyondan fazla kişiye ulaştı. Köleler de dahil olmak üzere herkesin şarap için büyük bir özeni  vardı. İtalya'da şarap üreten 20'den fazla bölge var, ancak Napoli'ye yakın olan Falern bölgesi, özellikle M.Ö. 300 civarında, Romalılar arasında en popüler olanıydı. Ayrıca, şaşırtıcı bir şekilde, diğerlerinin tam aksine beyaz şarabı tercih ettiler.
Romalılar, her öğünde şarap içtiler , çeşitli baharatları denediler ve bugünkülerden çok daha yüksek alkol içeriğine sahip şaraplar hazırladılar. Romada askerlerin günde 2 kadeh şarap içmek zorunluğu vardı .Romalılar, hangi iklimler için hangi üzümlerin en uygun olduğunu da keşfetti. Bir adım daha öne geçtiler diğer bölgelerde bulunmayan eşsiz iklim nedeniyle ağırlıklı olarak İtalya'da yetişen bazı üzümler var. Bunların örnekleri Chianti'nin Sangiovese, Barolo’nun Nebbiolo ,Corvina ve Arneis'dir.
Tadına gelince, Romalılar, yıllandırılan şarapların daha lezzetli olduğunu ilk farkedenlerdi. Bazı şarapların 10 ila 25 yıl  arasında olması gerektiğini ve mantarlı cam şişelerin yanı sıra depolamak için tahta raflar ve güneş ışığı almayan mağaralar buldular. Yani mahzen ler 
İtalya'da şarabın popülaritesi, en azından Hristiyan  rahipler tarafından her zaman üretilmesine rağmen, Roma İmparatorluğu ile birlikte yükseldi ve düştü. Rönesans ile yeni tatlar  için yeni bir ilham kaynağı oldu, ya da tat bir yana alkol için yeni bir ilham kaynağı yarattı!
19. ve 20. yüzyıllarda İtalyan şarabının kalitesi bir miktar azaldı ,hükümet de bir dizi etiketle endüstriyi düzenlemeye başladı; kamuya, temelde üretim, kalite ve lezzet standartlarıyla ilgili belirli şartların yerine getirildiğinin bir göstergesi olarak parlatsın ayrımına ve üzüm kullanımlarının düzenlemesine gitti . Şarabı bugünün pazarında sınıflandırmak bir roman a konu olacak kadar içerik doluydu ve  başlı başına bir kitap için bir konu olabilirdi, fakat kısaca 5 temel etiket var. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), bazı şarap üreticileri için üstün bir şarap belirtmek amacıyla verilen bir etikettir. Bu kelimenin tam anlamıyla “Kontrollü ve Garantili Menşe İsmini” anlamına geliyor. Bu etiketi almak için, üretim, miktar, alkol içeriği, yıllanmanın  yanı sıra tadı ile ilgili çok katı kurallara uyması gerekir. Daha az katı gereksinimleri olan diğer etiketler arasında DOC (Denominazione di Origine Contollata), VQPRD (bölge tespitinde kalifiye ürün), IGT (Indicazione Geografica Tipica) ve VDT (vino da tavola). Son 3 sınıflandırma “sofra şarabı” kategorisine girmektedir. Normalde sofra şarabı pek sayılmaz ve daha tatlı ve daha hızlı tüketime meyilli olma eğilimindedir. En iyi şaraplardan bazılarının VDT olarak sınıflandırılması mümkündür, ancak Chianti Classico, Barolo, Brunello di Montalcino ve Barbaresco gibi iyi bilinen şarapların tümü DOCG etiketi altındadır.
Bugün İtalyan şarabı dünyanın en iyileri arasında sayılmaktadır. Ancak bu, sadece İtalya’nın mükemmel yapan tarihi değil, günün her saatinde şarap ve yaşam için hissettikleri tutkudur.

Yorumlar