Şarap Menüsü Oluşturma

Şarapların Seçimi
Hem yemek hem de şarap menülerinizi planlarken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktör restoranınızın bulunduğu konumu ve hitap edeceğiniz müşteri kitlenizi çok çok iyi tanımaktır.
 · Müşteri kitleniz genç ve açık fikirli mi yoksa daha geleneksel mi?
· Yiyecek menünüz de yer alan yemekler şarap menünüze nasıl yansımalı ve menünüzü nasıl tamamlamalı?
· Şarap menünüz de bir tema olacak mı? Örneğin, sadece yerel şaraplar mı yoksa ithal şaraplara da olmalı mı? Eski dünyadan şaraplar mı yoksa organik ve biyodinamik ilkelere dayanan bir liste mi olmalı?
Soruları kendinize sorarak işe başlayabilirsiniz. 
Yemeklerinize uyumlu şarapları belirlediniz, peki bu şarapların hepsine menü de yer vermeli misiniz? Elbette ki cevap HAYIR. 
En iyi listeler çeşitlilik sahibi listelerdir ve geri dönüşleri size oldukça karlı yansıya bilir ama çeşitliliği çok sayıda şarap ile karıştırmamak gerekiyor. Menüde sayıca çok şaraba yer verilmesi öncelikle hem müşterinizin kafasını karıştıracaktır hem de sizin stok maliyetinizi arttıracaktır ki bu da ticari olarak sizi zorlayacak bir unsurdur. Şarap menünüz de nicelikten çok niteliğe önem vermeniz gerektiğini lütfen unutmayın. Menünüz ve stoklarınızda Cabernet Sauvignon, pinot noir, malbec ve sauvignon blanc gibi bilinen üzüm çeşitlerinin olduğu şarapları elinizde tutmaktan da korkmayın. 
Ayrıca menünüzde çok bilinmeyen veya yeni bir markanın bir şarabına da yer vermekten de çekinmeyin. Menünüzde sizin keşfettiğiniz ve tanıttığınız bir şarabın olması menünüzü size özel kılacaktır. 
Fiyatlama
Restoranımızın konumuna, müşteri kitlesine ve yemeklerine uygun şarap menünüzü genel olarak belirledikten sonra en mühim konu şarap fiyatlarını nasıl olması konusudur. 
Çok pahalı ya da çok ucuz görünen bir şarap listesi arasında ince bir çizgi vardır, bu yüzden fiyatların bir dengede olmasına özen göstermelisiniz. Menüde pahalı şaraplar da olacaktır ama artık hepimizin ezberlediği bir olgu var ‘en çok satan şarap menüdeki ikinci en ucuz şaraptır.’Amacınız pahalı şarabı bir şişe satılmasındansa uygun fiyatlı olanın bir şişeden daha fazla talep edilmesini sağlamak olmalıdır. Böylece hem siz hem de müşteriniz mutlu olacaktır.
Doğru Servis – Sıcaklık ve Kadeh
Özenle hazırladığınız şarap menünüzden seçilen şarabı da çok özenli bir şekilde servis etmelisiniz. Şarabınız uygun sıcaklıkta ve uygun bir kadehte servis ederek yediği yemekten çok daha keyif almanızı sağlarsınız.
Bu konuları daha önce detaylı bir şekilde anlattığım makalelerimde bulabilirsiniz. 
Eğitimli Ekip 
En iyi yazılı listeler bile müşteriler için korkutucu olabilir ve bu nedenle onları yönlendirmek için iyi eğitimli bir ekibe sahip olmanız gerekiyor. Özellikle şarap tedarikçilerinizden şarapları hakkında ekibinize özel eğitim vermelerini ve tadım yaptırmalarını mutlaka isteyin. Unutmayalım ki kişi bilgi sahibi olduğu ürünü daha rahat satışa dönüştürür. 
Tedarikçi İletişimi
Çoğu zaman gözden kaçırılan bir şey birçok şarap tedarikçisinin sadece bir şişe şarap vermekten çok daha fazlasını sunduğudur. Bir tedarikçinin performansı nihayetinde, müşterilerinin başarısına bağlı olacaktır ve bu nedenle tedarik ettikleri restoranlarla yakın çalışmak kendileri için bir avantajdır. Tedarikçileriniz size tavsiye ve eğitim vermeye açık ve hazır olmalıdırlar. Onları her zaman ortağınız gibi görmelisiniz ve ondan her zaman yardım almaya açık olmalısınız. 

Yorumlar